Nattvard på låtsas med plättar av majsstärkelse?

Jag är pensionerad präst som ibland får vikariera på olika håll. Nyligen firade jag mässa i en kyrka.

Vid själva kommunionen märkte jag att det var något som inte stämde. Oblaterna var levererade av den ledande oblatleverantören och såg ut som vanligt med den välkända bilden av Den korsfäste. Men smaken var annorlunda, mera som klister än som bröd. Vad var det som jag delat ut till kommunikanterna?

Jag har frågat hos oblatleverantören och fått detta svar: »Vi använder en glutenfri brödmix som innehåller potatisstärkelse, majsmjöl, majsstärkelse, rismjöl och guarkärnmjöl. Mjölet kan innehålla spår av mjölkprotein, soja och lupinmjöl.»
Det var alltså plättar av majsstärkelse som jag delade ut. Men Jesus instiftade nattvarden med bröd och vin. Eftersom det var i samband med en påskmåltid använde han osyrat bröd, så kallad matsa. Inte kan han ha menat att vi skulle använda majsstärkelse.

I det prästbrev jag fick när jag prästvigdes står att jag »äger förvalta sakramenten enligt Herrens instiftelse». Men om jag inte använder bröd, förvaltar jag då sakramentet enligt Herrens instiftelse?

Jag vet att denna nya nattvardsprodukt saluförs av hänsyn till dem som är glutenintoleranta. Min erfarenhet är att man förut kunnat lösa de glutenintolerantas problem individuellt. Inte är lösningen att ge majsplättar till alla kommunikanter och sedan låtsas som att det är bröd. Är det då inte nattvard på låtsas?

Anders Brogren, Falkenberg,
insändare i Kyrkans Tidning 22 oktober 2015